Zo laat je ‘zelf doen’ varen

‘Zelf doen’. Was dit een van jouw favoriete uitspraken als kind? Dan is de kans groot dat je nu ook nog graag het werk naar je toetrekt. Want hoe meer, hoe beter, toch? En het geeft je zo’n heerlijk voldaan gevoel, aan het eind van de dag.

Zelf doen was vroeger een ontdekkingsreis. Nu beperkt het je wereld. Want je hebt het al zo vaak gedaan. Laat anderen voor je werken en ontdek welke kansen dit biedt. In plaats van te werken ga je werk regelen. Je huidige werk heb je ook zelf geregeld, dus je kunt het.

Zo laat je ‘zelf doen’ varen:

Wees streng voor jezelf
Denk je dat je het beter kunt? Dan blijf je altijd alles zelf doen. Vertrouw erop dat een ander de opdracht ook kan uitvoeren. Geef hem of haar alle informatie die nodig is, maar bemoei je niet met de uitvoering.

… en voor je werkers
Wie wil er voor jou werken en, belangrijker, wie wil je dat er voor jou werkt? Je hebt nu iets te kiezen. Haal het beste paard van stal. Wees streng, maar realistisch: onthoud dat het alternatief ‘zelf doen’ is.

Wees zakelijk
Zorg ervoor dat je meer verdient met het regelen van werk dan met het uitvoeren ervan. Het vraagt om andere vaardigheden, en het kost je tijd om die te ontwikkelen. Daar wil je iets voor terugkrijgen.

Blijf het gezicht
Bedenk dat je eindverantwoordelijk blijft. Je besteedt werk uit, je schuift het niet af. Repareer eventuele schade en besteed borrels, lastige telefoontjes of onderhandelingen niet uit. Jij bent het gezicht voor je opdrachtgever.

Wees eerlijk
Ervaar de vrijheid die het regelen van je werk geeft. Doe waar je hart naar uit gaat: iemand opleiden, gastlessen geven, een boek schrijven. Of een bedrijf starten. Toch niets voor jou? Dan kun je altijd nog zelf aan het werk.

Ik blog regelmatig over wat ik opsteek tijdens klantcontacten.
Hoe doe jij het? Deel het met mij! Volg mij op Twitter @hannekebulten