Zo krijg je die tekst op tijd af

Langzaam bekruipt je het gevoel dat je iets niet onder controle hebt. De deadline nadert. Je hebt toegezegd deze schrijfklus, in de vorm van een artikel, inleiding of blog, voor die tijd te klaren. Je hoort het jezelf nog zeggen: ‘Dit is echt iets voor mij.’ Maar waar blijven de woorden?

Iedereen die schrijft, weet waar ik het over heb. Het writer’s block. De woorden willen niet komen. Als tekstschrijver ken ik deze blokkades als geen ander. Ik bestrijd ze op de volgende manieren.

Zo deblokkeer je je schrijversblok:

Wees eerlijk
‘Ja’ zeggen is een stuk makkelijker dan ‘nee’ zeggen. Omdat je die ander niet wilt teleurstellen of omdat je vindt dat je dit moet doen. Maar: heb je er wel tijd voor, ben jij de aangewezen persoon om deze tekst te schrijven? Maak je blokkade bespreekbaar.

Voer de druk langzaam op
Op maandagochtend om half 9 gaan schrijven, met een volle mailbox voor je en binnenwandelende collega’s achter je? Dat lukt niet. Kies je schrijfmomenten. Schrijven is een ingewikkeld proces, waar je al je aandacht voor nodig hebt. Dwing jezelf wel om met een resultaat te komen.

Schrijven doe je 24/7
Op de raarste momenten krijg je invallen voor je tekst. Er ontstaan complete zinnen, terwijl je op de fiets zit richting station of als je in bed ligt. Doe ze niet af als zinloze hersenspinsels, gebruik ze! Schrijven is een continue proces, het stopt niet als je je pc afsluit of laptop dichtklapt.

Ik blog regelmatig over wat ik opsteek tijdens klantcontacten. Doe jij het anders? Deel het dan met mij! Volg mij op Twitter via @hannekebulten