Kom weer aan (het) werk

Zestien weken. Deze tijd staat er voor het baren van een kind en het herstellen daarvan.
In de tussentijd moet je je ook voorbereiden op een heuse comeback. Want weer gaan werken houdt meer in dan na zestien weken je werkplek opzoeken en je pc aanzetten. Wat dan?

De omgeving ziet er anders uit. Je contacten hebben het afgelopen halfjaar heel andere dingen meegemaakt dan jij. Niet dat je stilstond, maar de belangrijkste ontwikkelingen in je vakgebied heb je gemist. Je bent wekenlang in beslag genomen door een baby, en daarom moet je je hersenen even de tijd geven. Om te wennen aan nadenken over andere dingen dan luiers, voedingen en slaapschema’s.

Zo werk je aan je comeback als moeder:

Houd jezelf in
Het is heel verleidelijk om, als het even kan, je mail te checken en meteen een paar mailtjes te beantwoorden. Niet handig, als je ’s nachts nog nauwelijks doorslaapt. Geef niet alleen je lichaam, maar ook je hersenen de tijd om bij te komen. Besteed je tijd aan wat nu je waardevolste bezit is: je baby.

Houd contact
Bang om buiten beeld te raken? Hoeft niet. Natuurlijk, die netwerkbijeenkomst een week na je bevalling laat je schieten. Maar je contacten een geboortekaartje sturen, is zo gedaan. En heb je je verlof aangekondigd, stuur dan ook een berichtje als je weer aan de slag gaat. Of nodig ze uit om bij te praten tijdens een verlate kraamvisite.

Luister
Waar begin je? Mail wegwerken, je website updaten, een eerste klus klaren: natuurlijk. Maar dé manier om weer aan (het) werk te komen, is je telefoon te pakken en je meest waardevolle bron aan te boren: je contacten. Luister en laat je inspireren. Dit heb je gemist.

Praat
Oké, je hebt veel gemist, het zij zo. Maar je bent ook een wereldervaring rijker. Gebruik dat. Je zult merken dat ‘kinderen’ een geliefd gespreksonderwerp zijn, zowel bij mannen als vrouwen, van alle leeftijden. Je kunt nu meepraten. Doe dat dan ook.

Ik blog regelmatig over wat ik opsteek tijdens klantcontacten. Doe jij het anders? Deel het met mij! Volg mij op Twitter @hannekebulten