Hoe je iemand beter begrijpt

Alles begint en eindigt met taal. Soms begrijp je elkaar. Meestal duurt dat wel even. Soms begrijp je elkaar nooit. Want taal is geen wondermiddel.

De ander begrijpen is: meekijken. Volg iemand in het vuur van zijn verhaal, tot in zijn natuurlijke omgeving. Hier ontdek je wat je moet weten om de ander te begrijpen. Ik doe dat omdat ik als tekstschrijver tijdens het schrijven een beeld moet kunnen oproepen van mijn klant. Of van de klant van mijn klant.

Zo begrijp je iemand beter:

Volgen in plaats van leiden
Ontdek waar de ander zich bevindt in plaats van hem jouw richting op te sturen. Werp geen drempels op en zeg zeker geen ‘nee’ als je de ander je uitnodigt om ook even in de keuken of de fabriek te kijken.

Al je aandacht weggeven
Gebruik al je zintuigen en probeer primair te reageren in plaats van een lijstje af te werken. Stel vragen die ter plekke bij je opkomen. Zo doe je een unieke ervaring op.

Indrukken noteren
Door te luisteren, leer je de taal van de ander kennen. Door je ogen open te houden, ga je zijn woorden koppelen aan beelden. Door het op te schrijven, krijgt de ander een plekje in je hoofd. Dit beeld kun je op elk moment oproepen.

De ander bij de les houden
Haal jouw unieke ervaring regelmatig aan, zodat de ander weet wat jij in je hoofd hebt. En dat eventueel kan bijstellen of je kan uitnodigen voor een aanvullende ervaring. Je weet nu waar je het over hebt, en dat zal de ander respecteren.

Ik blog regelmatig over wat ik opsteek tijdens klantcontacten. Doe jij het anders? Deel het met mij.
Volg mij op Twitter via @hannekebulten